
El passat 26 de febrer la Taula de Negociació (o de Diàleg) entre governs celebra la primera reunió a Madrid i, malgrat que aquesta trobada només és una presa de contacte, ja tenim alguns indicis de les matèries que ambdues parts aniran tractant en les posteriors reunions:
La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ens va donar prou pistes de com va anar la reunió en unes declaracions que va fer a Ràdio 4:

1) La part catalana (representada per JxCat i ERC) va actuar de forma cohesionada.
2) La prioritat, van indicar els representants catalans, és abordar el conflicte polític.
3) Això va sorprendre al govern espanyol, que es creia que l’objectiu de l’amnistia passava per davant de l’autodeterminació, i no és així.
4) El govern espanyol no es nega a parlar d’això i, tot i el desacord, ja parla de cercar “fórmules imaginatives” per a fer un referèndum.
5) La negociació serà llarga i patirà interferències (eleccions, possibles intents de sabotejar-la…) però ambdues parts saben que cal trobar solucions polítiques, ja que la situació actual condueix a un carreró sense sortida.
6) Es va acordar que la negociació sobre qüestions que afecten al “dia a dia” dels ciutadans, així com els temes competencials (Rodalies, etc) serà derivada cap a la Comissió Bilateral Estat- Generalitat. Així la Taula del Diàleg es pot centrar en abordar el conflicte polític.
No podem saber ara mateix si la Taula de Negociació servirà per a trobar una sortida política al conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol. Però cal explorar aquesta via amb l’únic govern espanyol que és favorable al diàleg amb les forces polítiques catalanes. La immensa majoria de catalanes volen que s’intenti dialogar i negociar, i per això ERC va guanyar dues eleccions generals espanyoles seguides amb aquest compromís explícit d’afavorir una negociació.