El coronavirus de la Covid-19 ha canviat les nostres vides i els supervivents haurien d’aprendre una lliçó, que és que cal preservar el medi ambient i deixar de contaminar-lo. És la revolta de la natura, és justícia planetària, o potser només és un toc d’atenció a l’arrogància de l’espècie humana. Moltes coses han canviat amb la pandèmia. El medi ambient i la natura malmesa per la inconsciència de l’espècie humana ens han dit que som prescindibles, que el planeta està molt millor sense nosaltres, i això hauria de fer reflexionar als governs i a tota la població.
El món al revés. Els sers humans estan tancats a les seves cases i, els pocs que surten, ho fan amb morrió en forma de mascareta protectora. En contrast, els animals viuen aliens al drama que pateix la humanitat per l’efecte del coronavirus.
Són els animals, les plantes, el mar, els rius, les muntanyes i, en definitiva la natura en la seva totalitat, els que s’han beneficiat temporalment del confinament dels sers humans. Això es demostra científicament amb la disminució radical de la contaminació atmosfèrica i mediambiental. Els mapes i les gràfiques que reflecteixen els nivells de contaminació ens indiquen que el planeta s’estava recuperant poc a poc de l’impacte que l’ocasiona l’activitat humana.
A la ciutat de Barcelona els nivells de contaminació es van reduir en quasi un 60% de mitjana durant el confinament per la pandèmia, però els experts han precisat que la reducció va arribar alguns dies a fins un 83% a les principals ciutats de l’Estat espanyol. Barcelona va encapçalar la caiguda dels nivells de diòxid de nitrogen, seguida de Castelló i d’Alacant.
El confinament per la pandèmia va provocar respostes de solidaritat de la ciutadania amb el personal sanitari dels hospitals i de les residències de gent gran, i també moments de reflexió sobre els canvis que s’estaven produint.
Sóc el coronavirus de la Covid-19, i aquest és el meu missatge per a la humanitat:
Un món sense éssers humans:
Barcelona estava així de desconeguda sense la presència dels seus habitants en les platges i el mar:
Un coronavirus molt contagiós
Mentre va durar l’alarma sanitària per la Covid-19 era molt important que la gent prengués consciència del perill que implicava anar sense mascareta, guants o sense fregar-se les mans amb gel hidroalcohòlic:
Aquest vídeo de la República Txeca sobre l’ús de mascaretes ha donat la volta al món i és molt didàctic #Masks4All. Aquí el teniu subtitulat en català i també us el podeu descarregar:
Cançons i vídeos per un període dramàtic
Cançons i vídeos que van ajudar a la gent a suportar millor la tragèdia col·lectiva que estava succeint al seu voltant:
Lucia Gil – Volveremos a juntarnos:
Col·lectiva – Escriurem #Joemcorono:
La nova normalitat
Superades les tres fases de desconfinament, Catalunya entra en la denominada com a fase de represa, caracteritzada pel progressiu retorn a la normalitat. Però, com que les coses han canviat força, d’aquesta represa de l’activitat s’anomena com la nova normalitat. El perill més gran és que, en aquesta situació, hi ha gent que ha deixat de prendre precaucions i, malgrat que l’ús de mascareta segueix essent obligatori al carrer. es visualitza un elevat nivell d’irresponsabilitat i d’inconsciència.
El director general dels Centres de Control i Prevenció de Malalties de la Xina, George Gao, creu que “el gran error d’Europa és que la gent no porta mascareta”, i adverteix que els europeus s’estan equivocant molt en aquest aspecte. Amb un coronavirus tant contagiós i letal com el de la Covid-19, actuar com si ja hagués desaparegut el risc de contagi podria provocar en qualsevol moment un rebrot de la pandèmia. Un altre risc que es produeix, però aquest no és sanitari, és el de que els sectors amb més poder de la societat vulguin retornar a la situació prèvia a la pandèmia, en lloc de procurar un desenvolupament sostenible amb el medi natural i una disminució de les desigualtats socials.